Leerplan

De leerplannen zijn uitgewerkt per leeftijdscategorie, waarbij de leerplannen van E- en D-junioren nagenoeg gelijk zijn. Omdat de meest geschikte leeftijd om met specifieke keeperstraining te beginnen rond de tien jaar is. In sommige gevallen kan er eerder gestart worden als iemand veel aanleg voor het keepen heeft. Kinderen vanaf een jaar of zes, als de meeste kinderen met voetballen beginnen, vertonen een enorme beweeglijkheid. Zou een kind op die leeftijd alleen maar keepen, dan wordt die beweeglijkheid enorm ingedamd.

Daarom is het verstandig om tussen zes en acht jaar en eigenlijk ook tussen acht en tien jaar niet voor een vaste keeper te kiezen, maar de spelers per toerbeurt te laten keepen. Zo komt ieder kind een keer op doel te staan. Het per toerbeurt laten keepen niet alleen toepassen bij wedstrijden maar ook bij trainingen.

Dit heeft de volgende drie voordelen:

  1. Ieder kind krijgt op deze manier ervaring in het keepen. Daarmee wordt ook voorkomen dat een potentieel talent onopgemerkt blijft. Het gebeurt namelijk wel eens dat iemand toevallig op latere leeftijd keeper wordt.
  2. De tijd dat een keeper een bal op de doellijn moest tegen houden is allang voorbij. Tegenwoordig wordt er veel meer van een keeper verwacht dan vroeger. De keeper moet tegenwoordig mee kunnen voetballen en moet daardoor alle voetbalvaardigheden (trappen, koppen, sliding, etc.) beheersen. Het werkgebied van een keeper strekt zich soms tot ver buiten zijn 16 meter gebied uit.
    Omdat bekend is dat kinderen tussen acht en twaalf jaar gemakkelijk nieuwe bewegingen aanleren, is het juist dan belangrijk om hun juist dan zoveel mogelijk aan te reiken. Van acht tot tien jaar zijn dat voetbal specifieke vaardigheden en van tien tot twaalf jaar de basistechnieken van het keepen in het algemeen.
  3. Mocht blijken dat een kind rond zijn 14e jaar genoeg heeft van het keepen, dan kan hij/zij zonder problemen een positie in het veld innemen. Heeft het kind tussen zijn 6e en 14e jaar alleen maar gekeept dan beheerst het de voetbal specifieke vaardigheden veel minder, omdat het in zijn technische ontwikkeling als speler een grote achterstand heeft opgelopen.
    Een kind dat op bijvoorbeeld zijn achtste per se wil keepen, moet je niets in de weg leggen. Maar het is belangrijk om dan tijdens trainingen ook voldoende aandacht te besteden aan de voetbal specifieke vaardigheden.

Tien jaar is dus een prima leeftijd om gerichter te gaan werken met keepers. Tot die tijd heeft het kind een speelse en toch gevarieerde opleiding als keeper/speler achter de rug. Het kind kan dan voor zichzelf ook veel beter keuzes maken omdat al vier jaar (zes tot tien jaar) ervaring is opgedaan als speler en keeper. Probeer dus niet een situatie te creëren waarin het kind op zes jarige leeftijd met keepershirt en keeperhandschoenen naar de training wordt gestuurd omdat de ouders het zo graag willen.

Scroll naar boven